HAMINAN TEINISIRKUKSEN HISTORIA

Vuonna 1973 alkoi Haminan Teinisirkuksen tarina.

Tohtori Claes Cedercreutz oli harrastanut sirkustemppuilua ja keksi ryhtyä opettamaan pojalleen Kettil Cedercreutzille ja hänen tovereilleen näitä taitoja. Opeteltiin taikomaan ja ajamaan yksipyöräisillä pyörillä. Pyöriä rakennettiin Haminan ammattikoululla. ” Saviniemen sankarit” harjoittelivat ensin omilla pihoillaan ja kaduillaan. Sirkustouhun saatua kaupungin tukea taustalleen, saatiin myös harjoitustilat pommisuojasta. Sittemmin miltei jokainen lukukausi on aloitettu erilaisten tilaongelmien parissa.

 

Teinisirkuksen ensiesiintyminen oli Haminan Elomarkkinoilla, kesäpuistossa vuonna 1974. Sirkukselle tehtiin esiintymispaikka aivan ankkalammen tuntumaan, missä on edelleenkin pieni asfaltointi. Kettil kumppaneineen hoiti esiintymispuolen, Claesin vaimo Rita ompeli esiintymisasut ja Hannu Sundberg rakensi villin Lännen- tyyliset vankkurit. Urpo Elomaan johtama orkesteri Bronco Busters soitti musiikin. Claesin haave Villin Lännen sirkuksesta toteutui. Stetsonista tulikin Claesin tavaramerkki.

1976 perustettiin yhdistys sirkustouhujen taustaorganisaatioksi. Sirkuksen ystävät ry. nimi seurasi Teinisirkusta aina vuoteen 1978 asti, jolloin nimi vaihtui Haminan Sirkustaiteen ystävät ry:ksi. Haminan teinisirkus nimi kulki matkan varrelle aina rinnalla. Vuonna 1992 tehtiin jälleen päätös nimen muutoksesta. Haminan Teinisirkus ry. perustettiin.

Haminan Teinisirkuksen johdossa toimi aina vuoteen 1983 Claes Cedercreutz. Claes Cedercreutz on merkittävä henkilö suomalaisessa sirkushistoriassa, perustihan hän Suomeen ensimmäisen sirkuskerhon. Hän toimi erilaisissa toimikunnissa edistämässä sirkuksen sijaa yhteiskunnassa, tasavertaisena taidemuotona muiden joukossa. Haminan Teinisirkus on sarallaan uranuurtaja Hengessä mukana hän oli loppuunsa asti. Toinen pitkäaikainen jäsen sirkuksen johdossa on ollut Leo Riiheläinen, joka luotsasi johtokuntaa 12 vuotta. Ohjaajakaarti on vaihtunut vuosittain.

Osa opettajista löytyy yhä sirkuksen omista oppilaista. Vaikka hankaliakin aikoja on ollut, on teinisirkus harjoitellut taukoamatta. Lajimieltymykset vaihtuvat opettajien mukana, mutta yksipyöräily on aina ollut yksi vahvimmista lajeista teinisirkuksessa.

Tunnetuin ja pitkäaikaisin teinisirkuksen pyörätaituri lienee Minna Etholen, joka esiintymisuran jälkeen on toiminut myös ohjaajana. Sirkus muistetaan Haminassa esiintymisistään, joita ohjaajat ovat suunnitelleet useina vuosina. Elomarkkinat olivat pitkään ykköstapahtuma, johon panostettiin. Sittemmin suosittiin erilaisia sirkuskokonaisuuksia, joiden esiintymisajankohta sijoittui joko keväälle tai jouluun. Myös joka toinen vuosi järjestettävä Hamina Tattoo -tapahtuma on muodostunut tärkeäksi esiintymispaikaksi sirkusväellekin.

 

 

Teinisirkuksen historiaan mahtuu paljon keikkailua, esiintymisiä eri tilaisuuksissa. Reissuja on tehty myös ulkomaille mm. Tanskan Vordingborgiin, Egyptin Kairooon ja silloisen Neuvostoliiton Leningradiin. Kotimaan huomattaviin esiintymispaikkoihin lukeutuu mm. Finlandia talon esiintymiset, Linnanmäen viikon mittaiset esiintymis urakat, vuonna 1977 Helsingin juhlaviikot, Marjatta Leppäsen Schauman 100v. juhlakiertue, jossa oli mukana viisi teinisirkuslaista.

Teinisirkus on myös Suomen Nuorisosirkusliiton jäsen ja yksi sen perustajista.